22. září 2009

Stavba modulu - 6.díl - Zaštěrkování kolejí

Výběr štěrku

Minulý díl jsme zakončili odjezdem do lomu pro štěrk. Toho už nyní máme dostatek a můžeme se pustit do zaštěrkování kolejí.
Pokud si přivezeme štěrk z výletu do přírody, můžeme ho mít třeba celý vlak.
Protože při sbírání štěrku v přírodě (v řece, v lomu,...) máme různě velké frakce, je nutné je rozdělit na stejné velikosti a zvolit to nejlepší pro nás. Při koupi modelářského kamene jsme od tohoto ušetřeni.
Různě veliká oka na sítkách nám pomohou získat více frakcí. Nepotřebné velikosti zatím vyhazovat nemusíme. Později se můžou hodit například na tvorbu cest nebo skalisek apod.
Pro různé tratě se hodí různé štěrky. A protože používáme přírodní materiály, jen těžko budeme mít všechny moduly stejné. Ani v rámci Zababova toto není jednotné. Sice může rozdílná barva štěrku na jednotlivých modulech na někoho působit rušivě, pokud to však nemá vliv na sjízdnost, je to v podstatě jedno. Je však dobré mít alespoň na svých modulech jednotnou barvu a velikost.
První zleva: doporučená frakce štěrku Polák pro Zababov, druhý Auhagen, třetí domácí výroba, vpravo je rovněž domácí výroba na náklady do vagónů.

Štěrkování

Štěrk máme vybraný a můžeme se vrhnout do další práce. K tomu budeme potřebovat - postřikovač, vodu s kapkou jaru, štěteček na urovnání štěrku, injekční stříkačka na kapání lepidla.
Věci potřebné pro zaštěrkování.
Začneme tím, že použijeme techniku.

Kdo nemá správnou techniku, použije pomůcky. Například kartonový papír zlomený do V. Nebo můžeme použít kávovou lžičku. A kdo nemá ani tuto pomůcku, použije na sypání prsty.
Jednoduchá pomůcka pro sypání štěrku.
Začneme rozsypávat štěrk, který následně rovnoměrně rozhrneme. Vyvrtané díry s kabely ucpeme napříkad tavným lepidlem, nebo kuličkou polystyrenu, aby nám štěrk nepropadával.

Na urovnávání štěrku použijeme štěteček. Snažíme se odstranit jednotlivé kamínky z pražcu. Takto nasucho zasypeme celou kolej a urovnáme správný tvar štěrkového lože.
Upravujeme do té doby, dokud nejsme s výsledkem spokojeni.
Když máme štěrk urovnán, porosíme ho vodou s kapkou jaru. Jar nám způsobí, že se lepidlo dostane opravdu do každé mezery. Navlhčený štěrk opatrně zakapeme lepidlem. Můžeme použít hodně zředěný Herkules, nebo použít originální lepidla na lepení štěrku od Poláka nebo Auhagenu.

Štěrk pořádně prolijeme lepidlem a necháme proschnout. V této fázi ještě můžeme odstranit kamínky z pražců. Po zaschnutí by mohlo dojít o odtžení kamene spolu s barvou na pražci.

Štěrk necháme pořádně proschnout a příště se již pustíme do ozeleňování.


Autor fotek a tvůrce modulu: Honza Grania

Autor článku: František Jedlička