15. září 2009

Stavba modulu - 5.díl - Základ pro krajinu

Nyní se pustíme do tvorby krajiny. Už jsme si rozmysleli, co chceme na modulu mít. Podle toho si uřízneme bočnice ze sololitu. Tím budeme mít modul chráněn ze všech stran. My stavíme pouze jednoduchý modul, proto budou bočnice pouze rovné pásky. V případě, že bude do modulu zasahovat část domu, je dobré bočnici podle něho vyříznout. Další dobré využití je, pokud je kolej blízko hrany modulu, bočnici zvýšit a znázornit na ní zeď.

Další krok spočívá v nalepení příkopů z polystyrénu. Ty nám v Zababově vyřezává odporovým drátem Ondra Tomša, ale určitě není problém si je doma vyrobit ručně.
Nalepené bočnice a příkopy. Vlevo dole u koleje vidíme šachtu pro návěstidlo.
Začíneme tvarovat krajinu. Tu lze tvořit mnoha způsoby. Velmi oblíbená metoda je nalepit polystyren a poté ho vyřezávat do různých kopečků a podobných tvarů. Nebo lze použít montážní pěnu, kterou po vytvrdnutí opracujeme.

Nyní si ukážeme postup, kde se používá žebrování. Nařežeme si pásky ze styroduru a z nich tvarujeme terén a lepíme lepidlem Herkules nebo tavnou pistolí vytvarujeme terén. Tento způsob je velmi rychlý a hodí se především tam, kde modelujeme jednoduchý terén.

Na kostru krajiny lepíme síťku. Buď tavným lepidlem, nebo používáme samolepicí síťku pro sádrokartonáře.



Nebojíme se dát i několik vrstev síťky.

Na síťkou polepený povrch natáhujeme sádru. Používáme sádrokartonářskou sádru „Rokofinal“. Samozřejmě těchto sádrových „finálních sádrových pojiv“ existuje mnoho druhů. Tyto sádry mají jednu dobrou vlastnost. Jsou už namíchané hotové ve formě past a vyrabějí se taky v práškové formě a hlavně pomalu tvrdnou. Začínají tuhnout asi až po hodině. Takže můžeme v klidu pracovat. Před nanášením sádry koleje zakryjeme papírovou maskovací páskou. I mistr Špachtle někdy šlápne vedle a koleje od sádry se tuze špatně čistí.

Připravenou sádru naneseme na síťku. Na terén z polystyrénu použijeme jako vrchní vrstvu sádrové obvazy. Nebo polystyrén polepujeme papírovými ubrousky. Ty lepíme hodně zředěným lepidlem.

Sádra je bílá a při odštípnutí nepěkně prosvítá, je dobré do rozmíchané sádry přidat hnědý pigment. Tím se vyhneme problémům v budoucnu a rovněž ušetříme další krok.

Bílou sádru musíme zakrýt. Proto ji natíráme temperovými barvami rozmíchanými ve vodě. Je dobré ještě přidat disperzní lepidlo (Herkules, Duvilax). Lepidlo slouží jako penetrace pro další vrstvy, které budeme na sádrový podklad nanášet.

Na barvu podkladu existují odlišné názory. Někdo tvrdí, že je lepší použít zelenou pro znázornění mechu a nejspodnější vrstvy trávy. Další zastává názor, že je nutné barvit hnědou, aby se znázornila zemina. Někdo rovnou sype prosátou zem. Každý si může svobodně vybrat. Nakonec je to jedno, protože podklad stejně všude „zaroste“ vegetací.
Odjezd pro štěrk.
Po vymodelování terénu nám nezbývá nic jiného, než dokončit vzhled krajiny. Začneme zaštěrkováním kolejí. Ale až příště.


Autor fotek a tvůrce modulu: Honza Grania

Autor článku: František Jedlička