27. června 2022

FREMO H0-Old Bardowick 2022

 Po půl roce jsme se opět vypravili na FREMO-old setkaní do Bardowicku. Tentokrát nás bylo více a postavili jsme i pěknou větev ČSD. Ta vycházela ze skryté stanice Mikulovice, kolem Hrabové pokračovala do Lokte a dále přes Novou Ves pod Pleší do Hukovic. Obě trati za Hukovicemi přecházely do Německa. Ta významnější vedla přes odbočku Oberdiesel to Holstedtu a dále dolů po Špesártské rampě, o které už jsem psal na podzim, do skryťáku Goerlitz. Tato hlavní Německá dvojkolejná trať vedla na druhou stranu z Oberdieselu do Hirschbergu a skryté stanice Leipzig. V Hirschbergu odbočovala vedlejší trať DRG do Eichfeldenu a Gloesy.  

Mikádo s mezinárodním rychlíkem je již připraveno k odjezdu z Holstedtu do Goerlitz. Kurzové vozy již byly přestaveny do rychlíku do Plagwitz, který stojí na sousední koleji.
Druhá větev z Hukovic byla napojena na síť německých soukromých lokálek. V Hukovicích se předávala zátěž na tyto lokálky a zajížděl sem také motoráček, který zabezpečoval přeshraniční osobní dopravu.

Celkový pohled do velkého sálu s Hukovicemi uprostřed. Trať vyjíždějící na levou stranu je Privatbah a trať vedoucí od hodin do prava je hlavní trať do Německa.


Úsek z Lokte do Hukovic byl neobvykle dlouhý a omezoval propustnost trati. Nicméně to nevadilo a v obou stanicích bylo dost provozu. V Hukovicích to předávání zátěže na Privatbahn a v Lokti točila řada vlaků z Mikulovic do Hrabové.

Hukovice plné nákladních vlaků aneb předávání zátěže na Privatbahn. Německá lokomotiva se služebním vozem vyčkává připravena před stanicí.

Provoz na českých tratí probíhal bez problémů, a to platilo tentokrát i o většině tratí německých. Výjimkou byla stanice Hirschberg (bývalý Dorphen), kde nepracovalo dobře zabezpečovací zařízení a trvalo několik směn, než se ho podařilo kompletně zprovoznit. To bohužel setkání poněkud kazilo. Chvílemi to tam vypadalo, jak dříve v některých našich skutečných stanicích, kde stály vlaky směrem do stanice ze všech směrů a nic se nedělo. Nicméně kolem poloviny setkání se podařilo ovládání stanice prakticky plně zprovoznit, a tak jsem si tam rád odsloužil dvě směny. Je to odbočná stanice vedlejší jednokolejné trati z dvojkolejky a je velmi dobře uspřádána.  Pokud funguje ovládání, tak je radost si tam zajezdit. Až bude stanice dokončená, tak bude moc pěkná.

Spěšný vlak z Glosy čeká u vjezdu stanice Hirschberg

Setkání druhé epochy mají své kouzlo a na každém se objeví něco nového. Vozidel ČSD pro tuto epochu přibývá, a tak je vždy něco zajímavého, co je možné obdivovat. Některá vozidla ještě potřebují doladit, a tak byla záhy po zařazení do provozu odstavena. Lokomotiv i osobních vozů pro ČSD větev tohoto rozsahu bylo dost, a tak odstavení pár strojů nevadilo. S laděním si člověk pohraje doma.

Stroj 324.101 posunuje v Lokti

.Přibývají i moduly příznivců této epochy.  Například Ondrův oblouk s dlouhou alejí bříz, které tvoří přirozenou kulisu pro fotografování je moc pěkný. 

I přes jisté nedostatky bylo setkání velmi pěkné, a tak už se těšíme na další setkání ep. II.. Snad letos vyjde na podzim Grossposna.

Dvanácti vozový rychlík se zánovní BR 01 dorazil téměř do cíle své cesty a jen čeká na návěst volno, aby mohl vjet do stanice Plagwitz.
Více fotek najdete v galeriích:

Fotogalerie Pavla Fořta ze setkání

a z výletu na Shiffhebelwerk (38 m vysoký výtah pro lodě do Elbe Seitenkanal), který je od Bardowicku pár kilometrů.

Fotogalerie Ondry Romana

Fotogalerie Martina Kejhara

Video FREMO

Video Mario Graula s popisem hlavni trati  (v němčině)

Video Mario Graula s popisem ČSD větve (v němčině)

Video Mario Graula s popisem vedlejší tratě DRG (v němčině)

Video Mario Graula s komentářem ke krajině (v němčině)


Pro Zababov připravil Martin Kejhar

Fotografie Martin Kejhar

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.