9. října 2021

FREMO H0-Old Bardowick 2021

 Po dlouhé pauze jsme se opět vypravili v malé skupince na FREMO setkání k našim západním sousedům. A to na setkání druhé epochy do Bardowicku u Hamburku.  Setkání samozřejmě provázela poměrně přísná protiepidemická opatření. Před příjezdem se každý musel nechat otestovat a pak jsme v podstatě byly v „bublině“, tedy společně na sále nebo na společném hotelu a každý den jsme prováděli samo-testy. To nám ale radost ze setkání nijak nekazilo. Setkání druhé epochy mají své kouzlo a tomu člověk téměř okamžitě propadne a zapomene na zbytek světa.

Majestátní stroj řady 17 se spěšným vlakem projíždí odbočkou Oberdiesel.
Kolejiště bylo postaveno hlavně z modulů místní skupiny, neboť nebylo úplně jisté, zda nebudou nějaké restrikce a zda budou moci všichni ze vzdálenějších oblastí přijet. K restrikcím naštěstí nedošlo. Nicméně důsledek byl, že v layoutu bylo řada starších a již ne dobře udržovaných modulů a naopak také řada nových, ještě nedodělaných modulů. Některé z těchto modulů nebyly bez technických problémů, což setkání trochu kazilo a zdrželo to i začátek vlastního provozu. To na takovýchto setkáních není obvyklé.

Pohled na velmi pěkný model zemědělského skladiště v koncové stanici Neuenkirchen, kde končila soukromá lokálka.  

Na druhou stranu tam byla řada nových velmi zajímaných a nádherně provedených modulů. Například během posledního roku postavený model staničky Allagen. Stanice je postavena podle skutečné předlohy a je opravdu nádherně provedena. Autor posbíral spoustu historických fotografií a plánů podle kterých stavěl, a které jsme si také mohli prohlédnout. Sloužit v této staničce byla čistá radost. I když na vedlejší trati nebyl nikterak hustý provoz, tak člověk stále měl co prohlížet a obdivovat.

Letecký pohled do Allagenu. Na snímku je také vidět výzdoba sálu, který paří místnímu střeleckému spolku. A není to spolek ledajaký. Má více než čtyřsetletou historii. Založen byl roku 1612.

Křižování osobního a motorového vlaku v Allagenu. Modul je opravdu proveden do nejjemnějších detailů.

Také si tam odbyl premiéru model části špesártské rampy (viz např. https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Musterseiten/731602_Leseprobe.pdf ) s vrcholovým tunelem. Rampa vycházela ze skryté stanice a na délce přes 12 m nastoupá asi 25 cm (~20 promile). Před vrcholovým tunelem je dopravna Heigenbrűcken, sestávající z kolejové spojky a odstavné koleje pro postrkové lokomotivy. Ty zde odstupují a pak se vracejí, obvykle po dvojicích, do údolí. Moduly jsou zatím v hnědém provedení, ale i tak byl provoz s nezavěšenými postrky na všech vlacích zajímavý. V postrkové službě sloužily čtyři stroje řad 96 a 95. Lokomotivy měly nastavenou maximální rychlost na 25 km/h, kterou se tam ve skutečnosti jezdilo, a neměly spřáhla nebo měly jen tlačnou plochu bez háku a třmenu.  Mohly tedy v Heigenbrűckenu odstupovat bez zastavení vlaku. Souhra mezi strojvedoucím vlakové lokomotivy a postrku byla většinou velmi dobrá a pozorovat a poslouchat dva parní stroje pomalu jedoucí k vrcholu stoupání byl zážitek. Určitě se těším na příště, kdy se dá očekávat, že moduly už budou s krajinou.

Pohled ze skryťáku Görlitz na Spesartskou rampu. 

Samozřejně bylo k vidění mnoho krásných modulů, které už známe. Namátkou jmenujme Holstedt, Bűlthausen, … A taky samozřejmě spousta krásných modelů.

Souprava chladících vozů na ryby v přístavním skladišti Schellfischkai. Vézt tuto soupravu kolejištěm byl nádherný zážitek.



V sobotu večer po čtvrté směně bylo trochu času, a tak jsme si postavili vlak ČSD a projeli si vedlejší trať. Zde se Torpédo blíží k Allagenu.

Co povídat dále? Podívejte se na fotky.

Fotogalerie Ondry Romana na Rajčeti.

Fotogalerie MartinaKejhara na Rajceti.

Pro Zababov připravil Martin Kejhar

Fotografie Martin Kejhar


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.