23. června 2011

Nákladní vůz řady Eas s podvozky řady 26-2.8

Přestavba vozu Eas (Eas-u) původního výrobce Klein Modellbahn


Otázka: „Jak na to?“

Odpověď: „Vcelku jednoduše“

Otázka: „Je to náročné, potřebuji něco speciálního?“

Odpověď: „Ani ne, trochu šikovnosti a není potřeba speciálních nástrojů.“


Tak a hurá na to:

Pro názornost se podívejme na to, jak to vypadá pro srovnání před a po rekonstrukci.

Původní podvozky typu Y25 Cs (Y25 Rs) jsou nahrazeny podvozky typu 26-2.8:


A nyní k rekonstrukci.

Co budeme potřebovat:

  • původní vůz
  • podvozky typu 26-2.8 (podvozky z vozů typu Raj, Pao, Paon atd. od výrobce BRAMOS)
  • zalévací hmotu (např. epoxidové lepidlo – např. dvousložkové 10 minutové)
  • pilník
  • nová dvojkolí (průměr 11,0 nebo lépe 10,6 mm a délka dříku optimálně 24,4 mm)
  • vrták průměru 4,0 nebo lépe 4,2 mm
  • pinzetu
  • malý šroubováček
  • ruční sklíčidlo pro vrtání (vrtačku)
  • isolepu

Postup:

1) Sundáme opatrně původní podvozky z vozu. Pinzetou stiskneme jazýčky čepu k sobě a pomocí šroubováčku vysuneme podvozek z čepu.

Na následujícím obrázku je pohled na vůz po sejmutí podvozků. Vůz v provedení s příčníkem (ten vpravo) je ten, který je nejvhodnější pro přestavbu.


2) Podvozek typu 26-2.8 upravíme tak, že nejprve opatrně odstraníme původní čep (nebo stačí, když jej jen zkrátíme na úroveň „torny“). Dále isolepou podlepíme „tornu“ zespodu a vnitřek torny vylijeme epoxidovou pryskyřicí (lepidlem) a necháme zatvrdnout.

3) Dále provedeme odstranění přebytečného materiálu ze zalití „torny“ pomocí plochého pilníku. Odstranění materiálu provedeme až do úrovně horní plochy středové části podvozku.

4) Vrtákem o průměru 4 mm (případně 4,2mm) vyvrtáme novou díru do středu po zůstatku „torny“. Ze spodní strany navíc otvor opatříme jemným zápichem (to kvůli případnému dobrému zpětnému sundání podvozku z vozu)

 5) Opatříme podvozky příslušnými dvojkolími (11,0 nebo vhodněji 10,6 mm) a nasadíme na vůz.



 6) Pro „fajnšmekry“ ještě můžeme vylepšit podvozky kvalitnějším uložením dvojkolí. Použijeme pro to pouzdra např. od firmy PEHO

7) Do míst, kde jsou v podvozku původní otvory pro uložení hrotů dvojkolí vyvrtáme opatrně (ručně) díry vrtákem o průměru 3 mm do takové hloubky, aby byl zbývající materiál dělící nás od úplného provrtání podvozku co nejtenší. Následně vezmeme vrták o průměru 3.2 mm a provedeme mírný zápich to vyvrtaného otvoru.

Do vyvrtaného otvoru aplikujeme kvalitní vteřinové lepidlo a „vmáčkneme“ do otvoru kovové pouzdro. Takto postupujeme u všech ostatních tří otvorů pro uložení hrotu dvojkolí. No a nakonec již jen stačí nasadit dvojkolí.

9) Poslední doplněk: je dobré provést dovážení vozu. Nejjednodušší způsob je takový, že si vyřízneme (vystřihneme) z ocelového plechu tloušťky cca 1.5 mm novou podlahu vozu a tento plech vložíme do vozu (přilepíme) a následně barevně upravíme tak, aby nebyl narušen pohled do vnitřku vozu.

A jdeme jezdit.

Radovan Sláčal