18. srpna 2009

Stavíme modul - 1.díl - Co si připravit

Vítáme zde všechny modeláře, kteří by se chtěli pustit do stavby modulu. Pokud vás modulovka zaujala, tak jste zde správně. Právě proto se Honza Grania rozhodl, že bude fotit postup stavby modulu. Každý týden se zde dozvíte další krok pro úspěšné dokončení modulu. Věříme, že zjistíte, že stavba modulů není nic náročného, a že se pustíte do stavby svého vlastního. Protože Honza je v sekci H0-ČSD, staví modul ve velikosti H0 (tj. 1:87).

Materiál

Napřed si řekneme co je důležité si sehnat, abychom mohli začít se stavbou modulu.

Kostra modulu

Stavbu provedeme z nízké kostry rovného modulu H0 délky 120cm, který je vyfocen níže. Tato konstrukce se velmi osvědčila, protože je odolná vůči kroucení a snadno se na ní buduje krajina. Všimněte si otvorů ve výztuhách. Za ty se dá modul například přenášet, ale jejich hlavní smysl je, že při setkáních se tudy protahují dráty a ty se tak nemusejí povalovat na zemi. Dalším řešením pro zavěšování drátů jsou různé háčky, nebo "prasečí ocásky" jako jsou na modulech Staré Paky.
Fotka kostry modulu focena zespoda.
Ondra Tomša pro Zababov vytvořil stavebnice koster, podle kterých by kostru měl zvládnout každý truhlář. Velmi doporučujeme nechat si ji udělat od profesionála - vyhnete se tak možným problémům v budoucnosti.

Modul1200mm.pdf

Modul3450-15.pdf

Modul15-1725.pdf

3D vizualizace kostry rovného modulu

3D vizualizace kostry obloukového modulu


Rozhraní modulů

Další důležitá věc je rozhraní modulu tzv. čelo. To je dáno normou a jeho přesně definované rozměry jsou důležité pro spojování jednotlivých částí modulovky. Přehled některých používaných čel je zde:

    B96 – svah, jednokolejná hlavní a vedlejší trať
    F96 – rovina, jednokolejná hlavní a vedlejší trať
    2E99 – nízký násep, dvojkolejná hlavní trať
    F04L – rovina, lokálka
    F04V – rovina, vlečka

Nejpoužívanější rozhraní F96 v nízkém provedení.

Podloží

Připravíme si podloží, na které budeme připevňovat koleje. Můžeme například použít korek na podlahy. Horní pásek je vlevo vykousnutý proto, že to této díry přijde Cu pražec.
Připravené kousky korkového podloží.

Cu pražce

Protože potřebujeme přesné rozhraní modulu, avšak to je velmi náchylné na vytržení kolejí z podloží, používáme na připevnění kolejí Cu pražce, na které se kolejové pruty přiletují. Další variantou jsou klasické šrouby, které zavrtáme a zalepíme do čel a na ně pruty přiletujeme.
Jedna z variant Cu pražců s dírami pro připevnění na rozhraní.

Pražce

Pražce si vybereme podle epochy a typu trati, kterou chceme zpracovávat (např. betonové nebo dřevěné). Pokud se nám průmyslově vyráběné nelíbí, je možnost vyrobit pražce ze dřeva a podkladnice například z leptů.


Kolejové pruty

Dle typu trati lze zvolit i kolejové pruty. V Zababově nejčastěji používané je Code 83 (případně Code 70).


Elektřina
Samozřejmě je důležité zapojit do kolejí elektriku. K tomu použijeme vodič o průřezu 1,5mm2 a pro spojování mezi moduly kvalitní banánky a zdířky.




Spojovací materiál

Pro spojení jednotlivých modulů budeme používat šrouby, matky a podložky. Kvůli snadné montáži se jako dobré řešení zdá být kus závitové tyče a k tomu křídlové matky. Pokud je u spojovacích otvorů v čelech nedostatek místa, použijeme klasickou matku. Na spojení dvou modulů je potřeba tří sad. Ve většině případů stačí na smontování dvou modulů pouze dvě sady. Každopádně doporučujeme si materiál popsat či barevně označit, aby se minimalizovali ztráty při setkáních.
Barevná kombinace prozrazuje majitele.
Toto jsou základní potřeby pro modul, abychom ho byli schopni zprovoznit. V rychlosti ještě vyjmenuji další.

Každý modul by měl být samostatně stojící. K tomu je potřeba nohou. Jeden starší typ můžete vidět na obrázku. Nohy by měly být výškově nastavitelné tak, aby se v případě nerovné podlahy daly upravovat na výšku temene kolejnice 130cm nad podlahou.

Dále budeme potřebovat lepidlo. Nějaký ten šroubek na připevnění Cu pražců. A případně i oboustrannou lepící pásku pro pokládku kolejí.

Toto je prozatím vše. Pokud jste se rozhodli pustit se společně s námi do stavby. Věříme, že společně všechno zvládneme.

V příštím díle si například ukážeme připevňování Cu pražců.


Autor fotek a tvůrce modulu: Honza Grania


Autor článku: František Jedlička