27. listopadu 2022

Podzimní setkání přátel modulové železnice – Vratimov 2022

 

V daleké zemi moravské za pár potůčky a několika kopečky se rozhodlo pár přátel modulové železnice uspořádat setkání. Pozvali k účasti své kamarády z Čech, Moravy, Polska i nedalekého Slovenska. Hlavním motorem setkání byla touha projet se po dvoukolejné trati. Ta nakonec obkroužila velký sál o 450°.

Rychlíkem z Cipískova města Řáholce se přes zastávku Kunčice dojelo do stanice Horná Štubňa, která tak vytvořila příjemnou mezizastávku před cílovými Hanušovicemi. Odbočkou z Hornej Štubně jsme mohli doplňovat zásoby paliv v Dole Hrabová nebo jen tak projet okolo do Radošiny. Na druhou stranu z Řáholce nás odbočka Lazy navedla na hlavní, teď už jednokolejnou trať do st. Bratislava filiálka. Vedlejší trať za Řáholcem nabízela možnost jet spěšným vlakem do lázní Luhačovice a dál krásným obloukem do Hukovic, kde se trať opět rozvětvila na odbočce Morava do skryté stanice Mikulovice nebo táhlým obloukem do malé stanice Javorník, aby svou cestu spěšný vlak ukončil v Kadani.

Jízdní řád z pera Milana Černohorského neměl chybu, jako vždy. Každý si našel svůj part a užil si do sytosti dle své volby buď velení stanicím, nebo jízdy krásnou krajinou. Obsluhu vlaků i stanic odpracovali zodpovědně mladí i staří. Všechno se odehrálo v poklidu a pohodě tak, jak to má být. Za perfektní jídlo patří dík do restaurace U Šodka, která se postarala o obědy a večeře.

Na trati se ve volných chvílích ukázaly i muzejní stroje z řad parních lokomotiv známé jako jedničkový albatros, štokr a papoušek, motorovou trakci zastoupil M 260.001. Pracovní mimořádné vlaky obstarávaly MUV 69 s přívěsy i bez. Na vedlejší trati se objevil i jeřáb EDK 750.

Co říci závěrem? Přejme si co nejvíc takových vydařených setkání.

Tento krátký článek pochází z pera Vildy Pevného.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.